Kuchnia

Domowe wedliny

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki curry
sól
pieprz
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie można dodać inne zioła, w zależności co kto lubi
woda do gotowania
Piersi z kurczaka umyć, osączyć i osuszyć ręcznikiem. Natrzeć curry, solą pieprzem i czosnkiem granulowanym (można użyć czosnku w ząbkach, należy go przecisnąć przez praskę, ilość według uznania). Polać tak przygotowane mięso oliwą z oliwek i włożyć do rękawa do pieczenia – zawiązać oba rogi folii ;-). Najlepiej, żeby mięso poleżało w marynacie przez całą noc, żeby „przegryzły” się smaki. Wyjąć mięso wcześniej z lodówki – razem z folią, żeby miało temperaturę pokojową. Zagotować w garnku wodę (ja zagotowałam ok. 1,5 litra) i włożyć rękaw z mięsem. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. 35 – 40 min kilka razy obracając, żeby mięso równomiernie się ugotowało. Wyjąć z wody i dopiero po przestudzeniu wyjąć piersi z rękawa foliowego. Pamiętajcie, żeby mięso odpoczęło zanim je pokroicie, w przeciwnym razie wypłyną z niego wszystkie soki i będzie suche.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation