Kuchnia

food

Tarta z brokułami
Składniki:

1 płat ciasta francuskiego
1 brokuł (albo 2 mniejsze)
100 g śmietany 18%
100 ml śmietanki 30 %
3 jajka i 2 białka (albo 4 jajka)
150 g żółtego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę do tart posmaruj masłem i wyłóż na niej ciasto francuskie – dociśnij brzegi.W garnku zagotuj osoloną wodę, brokuł opłucz i podzielić na różyczki, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez kilku minut (3 minuty wystarczą). Następnie brokuły odsącz, przełóż do foremki z ciastem francuskim.Jajka zmiksuj, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, obie śmietany oraz 100 g startego żółtego sera i wymieszaj. Sosem zalej brokuły i posyp pozostałym serem.Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation