Kuchnia

potrawy mięsne

Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą


schab wieprzowy - 1.5 kilogramów
pieczarki - 400 gramów
Bulionetka do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
majeranek - 1 łyżka
ząbki czosnku - 2 sztuki

kapusta kiszona - 300 gramów
woda - 2 szklanki
cebula - 2 sztuki
margaryna - 2 łyżki

Kapustę poszatkuj, zalej wodą i gotuj około 30 minut.
Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na margarynie. Kiedy będą złociste, dodaj drobno pokrojone pieczarki.
Gdy wszystko się usmaży dodaj odcedzoną kapustę, szklankę wody, majeranek i Bulionetkę do duszonych mięs, następnie duś, aż całość zgęstnieje
Schab rozetnij wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę. Następnie rozbij lekko tłuczkiem tak, aby miał grubość około 1 cm.
Nałóż farsz z kapusty i zroluj ściśle mięso, obwiązując je dratwą.
Obsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z obu stron. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku przez 45 minut. Podawaj pokrojone w plastry np. z kaszą lub ziemniaczanym purée
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation