Kuchnia

Kuchnia

Bruschetta-Kartoflana
Składniki dla 6-8 osób:
6 średniego ziemniaków (ok. 600 g)
2 pomidory
35 g paprykowe oliwki zielone
Szczypiorek i cebula
1 ząbek czosnku
Sól
wyschnięte oregano
Pieprz
125 g ser mozzarella
75 g ser ementalski starty
Tłuszcz dla blachy do pieczenia
Przygotowanie
1. ziemniaki w mundurkach gotować w wodzie ok. 25 minut. Ziemniaki oblać zimną wodą i przekroić podłużnie.
2. pomidory podzielić na ćwiartki i drylować. Kroić miąższ owocu na małe kostki. Oliwki odsączone ciąć na krążki. Szczypiorek i cebulę pokroić. Obierać czosnek posiekać.
3. kartoflane połowy połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posyp pomidorami, oliwkami, czosnkiem i jasny serami. Przyprawić solą, oregano i pieprzem.
Piec na górnej szynie piec 15-20 minut rumiany 200 ° C/ termoobieg, lub 175 ° C/ gaz: stopień 3).
4. wyciągać ziemniaki, posypać szczypiorkiem i cebulą - natychmiast serwować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation