Kuchnia

OBIAD - mięsko, pasztety (także warzywne), gulasz, kiełbaski

Kurczak z Jamajki

Pyszny i prosty w przygotowaniu kurczak wg przepisu Fay DeLeon z bloga Cook like a Jamaican.


8 podudzi kurczaka (tzw. "pałki")

marynata:
sól i czarny pieprz
1/2 łyzeczki cukru
2 łyżki oleju
1 mała cebula, pokrojona w piórka

sos:
1 duża cebula (+ cebula z marynaty)
1 nieduża czerwona papryka
1 nieduża zielona papryka
1 ząbek czosnku
2 łyzki keczupu
1 łyżka ostrego sosu chili (lub chili w proszku, do smaku)
1 łyżeczka tymianku
sól i czarny pieprz do smaku
250 ml gorącej wody

olej do smażenia

Podudzia kurczaka natrzeć solą i pieprzem (ja usunęłam z nich wcześniej skórę). W oleju rozmieszać cukier, dodać posiekaną cebulę. Kurczaka wymieszać z tak przygotowaną marynatą i odstawić na co najmniej godzinę (do lodówki) lub na całą noc.

Kurczaka wyjąć z marynaty, cebulę pozostawiając w misce.
Kurczaka smażyć na głębokiej patelni na oleju, aż będzie dobrze rumiany. Zdjąć go z patelni.

Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę wraz z cebulą z marynaty. Kiedy będzie szklista, dodać posiekna paprykę i czosnek, i jeszcze kilka chwil smażyć, mieszając.

Dodać na patelnię ponownie kurczaka wraz z tymiankiem, keczupem i sosem chili, oraz wlać gorącą wodę.

Dusić kurczaka pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation