Kuchnia

ciasta

PĄCZKI INACZEJ

Składniki:

- 60 g masła
- 15 dag mąki
- szczypta soli
- 200 ml. Wody
- 4 jajka
- cukier puder
- pergamin
- 1 słoik powideł wiśniowych


Sposób przygotowania:

Pergamin pociąć na kwadraty.

Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, dodać przesianą mąkę i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając.

Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na pergamin niezbyt duże koła. Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem.

Smażyć. Gdy ciasto zacznie odchodzić od papieru, zdjąć papier i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor.

Pączki wyjmować na ręczniki papierowe, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z powidłami wiśniowymi.


PĄCZKI INACZEJ - Przepisy na Tłusty Czwartek 2014 - 4 POMYSŁY - ofeminin
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation