Kuchnia

Ryby

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Składniki:
filet z łososia bez skóry – około 300g
2-3 garści świeżego szpinaku (lub mrożonego, ale po rozmrożeniu trzeba go bardzo dobrze odcisnąć z nadmiaru wody)
łyżka masła klarowanego (można użyć zwykłego – tylko uwaga żeby nie spalić)
1-2 małe szalotki (lub małe cebule)
opakowanie ciasta francuskiego
łyżka mleka (do posmarowania ciasta)
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotkę siekamy drobno (najlepiej w malakserze). Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy szalotkę aż zmięknie. Lekko solimy. Dodajemy szpinak i podduszamy przez kilka minut. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Studzimy.
Na cieście francuskim układamy umytego i osuszonego łososia. Na wierzch nakładamy szpinak. Ciasto zwijamy szczelnie a jego nadmiar wkładamy pod spód (lub obcinamy). Wierzch smarujemy mlekiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut (do zrumienienia wierzchu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation