Kuchnia

Ryby

Rolada z wędzonego łososia i serka mascarpone

Składniki

200g łososia wędzonego w cienkich plastrach
200g serka mascarpone
4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
sól i pieprz (opcjonalnie)
sałata lodowa lub rukola do dekoracji

Przygotowanie

Serek mascarpone mieszamy z musztardą francuską. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak można dodać więcej musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie.
Na pergaminie rozkładamy płaty łososia, tak aby brzegi zachodziły na siebie. Układamy go w prostokąt. Na wierzchu wykładamy pastę z serka mascarpone i równo rozprowadzamy. Zwijamy łososia w roladę, pomagając sobie pergaminem. Należy zrobić to dość ścisło.
Wkładamy roladę do lodówki i schładzamy min. 2–3 godziny. Roladę podajemy pokrojoną w plastry, na sałacie lodowej lub rukoli z bagietką. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation