Kuchnia

Kulinaria

Kluski z kaszy jaglanej z twarogiem

http://saganek.wordpress.com/2013/12/07/kluski-z-kaszy-jaglanej-z-twarogiem/

Dziś kluski z kaszy jaglanej. Można zrobić je w dowolnej formie, ja zrobiłam podobnie do kopytek, bo tak jest najszybciej i najłatwiej. Można rozwałkować na placek o grubości ok. 1cm i pokroić w romby. Bez względu na formę można zajadać na różne sposoby. Na słodko, na słono lub tak po prostu. Smakują doskonale. Polecam!

składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej,
2 szklanki mąki pszennej plus do podsypania,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
130g twarogu,
1 jajko
sól,
olej.
Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczę na sicie. Następnie przesypuję do garnka. Zalewam wodą (4,5 szklanki) i gotuję do czasu, aż kasza wchłonie wodę i będzie bardzo miękka (ok. 25 minut).
Po przestudzeniu mieszam z twarogiem, jajkiem i mąką. Wyrabiam jednolite ciasto (jeśli jest zbyt lepkie dodaję odrobinę mąki). Robię rulony i kroję na kopytka lub formuję na kształt klusek śląskich. Wrzucam do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
Podaję ze słodką śmietaną albo smażone z bułką i masłem. Jeśli robię w wersji bardziej słonej serwuję do gulaszu.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation