Design

Design

Tort bezowy z kremem kawowym:
Składniki
Na 3 blaty bezowe:
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Na krem kawowy:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone
- 2 łyżki cukru pudru (ja dałam ok 3-4 łyżek - najlepiej do smaku, ale ważne jest aby nie "przesłodzić", bo torcik będzie mdły - bezy też są słodkie ;) )

Przygotowanie
Blaty bezowe:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce. Na końcu delikatnie wmieszać skrobię i sok z cytryny.
Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w 140ºC (jeżeli zbyt szybko będą się rumienić, przykryć folią. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (można to zrobić na noc).
Krem kawowy:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić mikserem.
Masę podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe. Można udekorować owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation