Design

Design

Beza

8 białek (razem 240 g)
szczypta soli
200 g cukru
375 g orzechów laskowych (uprażonych i drobno posiekanych)



Oraz

4 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
600 ml ubitej śmietany
150 g czekolady



Sposób przygotowania

Białka ubijamy z solą. Gdy zaczną zmieniać konsystencję, stopniowo wsypujemy do nich cukier (wciąż ubijając). Gdy piana będzie sztywna, mieszamy ją z orzechami i wykładamy na blachę wyściełaną pergaminem, dzieląc na dwa blaty w kształcie kółek. Pieczemy 25-30 min w 150°C (beza ma być lekko mokra w środku). Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, studzimy, mieszamy z cukrem i bitą śmietaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy bezę czekoladą i nakładamy krem kawowy. Przykrywamy drugą bezą, nakładamy warstwy: czekolady i kremu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation