Kuchnia

Przepisy

Szpecle z banią
ciasto na kluski:
jajka – 3 szt.
mąka pszenna – 250 g
olej – 10ml
woda – 75 ml
gotować w osolonej wodzie

sos dyniowy:
dynia – 250 g
masło – 50 g
niebieski ser pleśniowy – 25 g
oliwa – 10 ml
świeża bazylia – kilka gałązek
świeży tymianek – kilka gałązek
sól, pieprz – do smaku

Boczek pieczony z bratkartoflami
boczek surowy – 2,5 kg
marynata:
olej – 180 ml
pieprz młotkowany – 5 g
papryka czerwona wędzona – 20 g
majeranek – 10 g
czosnek – 3 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 szt.
sól – do smaku

do sosu:
śmietana kremówka – 50 ml
sok jabłkowy – 200 ml
jabłko – 1 szt.

bratkartofle:
ziemniaki – 5 szt.
cebula – 0,5 szt.
boczek wędzony – 3 plastry

Przedwojenne babeczki

ziemniaki ugotowane – 0,5 kg
jajka – 7 szt.
masło – 18 dag
rodzynki – 150 g
kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g
cytryna – 1 szt. (sok i skórka)
cukier – 25 dag
cukier wanilinowy – 1 op.
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
cynamon – szczypta
goździki – 3 szt.

sos pomarańczowy:
pomarańcze – 2 szt. (sok i skórka)
cukier trzcinowy – 100 g
cynamon – szczypta
goździki – 3 szt.
masło – 2 dag
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation