Kuchnia

Przepisy

moje pasje: Buraczki zasmażane do obiadu
Składniki:
1 kg buraczków
sól, pieprz
cukier (opcjonalnie)*
1/2 łyżki octu winnego
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Buraki umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 40 min). Odcedzić i wystudzić. Następnie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Jeśli lubicie wyczuwalne wiórki to na grubszej. Ja ścieram je na tej najdrobniejszej na "papkę". Masło rozpuścić na patelni, a na rozgrzane wsypać mąkę i podsmażyć. Wrzucić buraczki, wymieszać i podsmażać chwilę. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną octu. Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation