Kuchnia

Przepisy

Piróg biłgorajski łysy - Pasja Smaku
Składniki:

600 g ziemniaków
300 g twarogu
200 g kaszy gryczanej
2 jajka + 1 żółtko do posmarowania wierzchu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki smalcu ze skwarkami (może być też masło)
1 łyżka suszonych liści mięty
sól, pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc tłuczkiem. W tym samym czasie ugotować kaszę, dodać do ziemniaków i wymieszać. Twaróg rozgnieść widelcem i dodać do ziemniaków. Następnie wbić jajka, wlać śmietanę i roztopiony smalec. Doprawić miętą, solą i pieprzem. Masę dobrze wyrobić.

Formę (u mnie 20×30 cm) wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego przygotowaną masę i wyrównać. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i za pomocą widelca zrobić na wierzchu wzorki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 1 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation