Kuchnia

Coś na słodko

Chlebek bananowy z nadzieniem sernikowym

Składniki:

5 małych dojrzałych bananów (około 400 g po obraniu)
3/4 szklanki cukru* (150 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1.5 szklanki mąki*
1 jajo
50 g roztopionego masła
30 g żurawiny
70 g orzechów włoskich

Składniki nadzienia:

3 płaskie łyżki mąki
1 jajo
150 g śmietankowego puszystego serka naturalnego, twarogowego (użyłam takiego)
30 g cukru z prawdziwą wanilią

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Do jednej miski przesiać mąkę razem z sodą oczyszczoną.
W drugiej misce widelcem rozgnieść banany, następnie wsypać cukier. Wymieszać.
Dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie.
Wszystko dobrze wymieszać łyżką.
W misce pozostałej po mące z sodą, wymieszać wszystkie składniki nadzienia.
2/3 ciasta bananowego wylać do foremki keksowej o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie wylać serkowe nadzienie, a na to resztę pozostałego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation