Kuchnia

ciasto francuskie na słodko

Ekspresowe mini tarty ze śliwkami
Dziś przedstawiam pomysł na szybkie mini tarty z ciasta francuskiego ze śliwkami. Pyszny deser lub przekąska, którą zrobimy praktycznie bez wysiłku, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub wiemy,że za chwilę wpadną goście, a słodkości w domu brak:). Polecam!

Przygotowanie: 15 min,Pieczenie 20-30 min,Ilość porcji:6-8 (w zależności od wielkości)

Ekspresowe mini tarty ze śliwkami

Składniki:

1 opakowanie (275 g) gotowego ciasta francuskiego
3 śliwki,bez pestki,pokrojone w plasterki
4 łyżki roztopionego masła
6-8 łyżeczek cukru



Przygotowanie:

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 190 0C.
Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je wzdłuż na pół. Następnie podziel obie połowy na 6 lub 8 prostokątów.
Wyłóż papierem do pieczenia blachę i poukładaj na niej wykrojone kawałki ciasta francuskiego.
Na każdy kawałek wyłóż plasterki śliwek, tak by delikatnie nachodziły na siebie.Posmaruj je roztopionym masłem i posyp równomiernie każdy kawałek łyżeczką cukru.
Piecz do zarumienienia ok.20-30 min.
Podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation