Kuchnia

ciasto francuskie na słodko

Rożki francuskie z masą krówkową


Poniżej przedstawiam pomysł na pyszny deser, który możecie mieć w 15 minut. Niemożliwe? Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i puszka masy krówkowej w ulubionym smaku.


1 opakowanie ciasta francuskiego
1 puszka masy krówkowej ( ja użyłam masy Balalland, puszka 400 g, dostępnej w 4 smakach. )
1 jajko

Ciasto lekko rozwałkować, pociąć na 8 kwadratów.
Na środku każdego kawałka ułożyć po 1 czubatej łyżeczce masy. Brzeg ciasta zwilżyć wodą i złożyć po przekątnej, mocno dociskając. Następnie zacisnąć brzegi ciasta, tak, jak przy robieniu pierogów.
Rożki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec ok. 12 min w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będą lekko złote.

1 puszka masy wystarczy na 16 rożków, czyli 2 opakowania ciasta. Moim zdaniem najsmaczniejsze wychodzą z masą klasyczną - czyli o smaku toffi, lub z masą o smaku czekoladowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation