Kuchnia

szarlotki i różności z jabłek

Wspaniała szarlotka sypana

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Nadzienie:
2 kg kwaśnych jabłek, najlepiej szarych renet
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
150 g masła
Picture
Jabłka myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Lekko odciskamy, z soku.
Składniki na ciasto mieszamy, dzielimy na trzy cześci.
Kwadratową formę do pieczenia (25 cm), smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą.
Na spód wysypujemy pierwszą część składników sypkich. Kolejno wykładamy połowę jabłek,
drugą część sypkich składników, resztę jabłek i trzecią część sypkich składników.
Na wierzch równomiernie rozkładamy wiórki z masła.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stopni około 50-60 min.
Inspiracją był dla mnie przepis Ewy Wachowicz "Szarlotka bez jajek"
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation