Kuchnia
szarlotki i różności z jabłek
Jabłecznik z bitą śmietaną
Składniki:
biszkopt
4 duże jajka
100g (8 łyżek) mąki pszennej
75g (6 łyżek) cukru
masa jabłkowa
1kg soczystych jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml soku jabłkowego)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki żelatyny
warstwa śmietankowa
150ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody
biszkopt przełożony masą jabłkową
Wykonanie:
BISZKOPT
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik nagrzać do 175 stopni
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki pozostawiając wolne
- białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania dodając w kilku partiach cukier
- do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, po każdym krótko miksując
- mąkę przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką do POŁĄCZENIA się składników
- masę przełożyć do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika
- biszkopt piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka (podczas pieczenia nie uchylać drzwiczek, stan upieczenia można sprawdzić, gdy do końca pozostało 5-10 minut)
- po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, studzić w formie, gdy ostygnie, odkroić od brzegów tortownicy, wyjąć i zdjąć papier ze spodu
- ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty
MASA JABŁKOWA
- jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcedzić na sitku tak, by uzyskać co najmniej 150ml soku (jeśli jest go za mało, można dolać wodę lub wykorzystać dodatkowy sok jabłkowy)
- jabłka przełożyć do rondelka, dusić przez kilka minut, w trakcie gotowania dodać cukier i cynamon (jeśli jabłka są kwaśne, można dodać więcej cukru lub zrobić to do smaku), gorące jabłka zdjąć z palnika
- żelatynę rozpuścić w 50ml odcedzonego wcześniej soku jabłkowego, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej (10-20 sekund) do rozpuszczenia się żelatyny
- żelatynę wlać do gorących jabłek, wymieszać i pozostawić do lekkiego przestudzenia
jabłecznik przekładany z bitą śmietaną
PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU
- do przełożenia biszkoptu możemy wykorzystać wysoką tortownicę, lub podwyższyć brzeg zwykłej tortownicy wykładając ją od środka wyższym od jej brzegu paskiem papieru
- jeden blat biszkoptowy zamknąć w obręczy tortownicy, nasączyć go sokiem jabłkowym (ja smaruję pędzelkiem)
- na biszkopt wyłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać
- przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, nasączyć sokiem, wyłożyć pozostałe jabłka
- ostatni blat nasączyć resztą soku, przykryć nim jabłka, docisnąć
- przełożony biszkopt schłodzić w lodówce do stężenia masy jabłkowej
WARSTWA ŚMIETANKOWA
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, masę wlać do reszty bitej śmietany, krótko zmiksować
- bitą śmietanę wyłożyć na wierzch biszkoptu, lekko wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia warstwy śmietankowej
MA==