Kuchnia

placki

Pyszne ciasto Afrykańczyk - myTaste.pl

Ciasto makowe :

15 dag margaryny
8 jajek
20 dag cukru pudru
10 dag płynnego miodu
1 łyżeczka kakao
30 dag maku sparzonego i zmielonego
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Ciasto białe:

1 szklanka białek ( z 6 jaj żółtka idą do kremu )
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
2 galaretki smak dowolny
1 łyżka masła
Krem :

6 żółtek
1/2 l. mleka
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
Opis wykonania :


Ciasto makowe :

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku dobrze wyrabiając po każdym, dodajemy miód, mąkę, sodę oraz mak. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masa makową. Formy wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 2 osobne placki 180 C ok. 25 - 30 minut.


Ciasto białe :

Białka ubijamy pod koniec dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy, przesiane mąki z proszkiem oraz ocet. Pieczemy w 180 c ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.


Masa Jabłkowa :

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dusimy z masłem pod przykryciem ok. 5 minut. dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.


Krem :

Żółtka mieszamy w połowie szklanki mleka z mąką pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wlewamy masę żółtkową do wrzącego mleka cały czas mieszając by krem się nie przypalił ,odstawiamy gdy krem będzie gesty. Przykrywamy folia spożywczą tak by stykała się z powierzchnią kremu. Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy stopniowo wystudzony krem.


Przełożenie:

Ciasto makowe - połowa kremu - ciasto białe - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation