Kuchnia

placki

Ciasto:
440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki)
400g masy krówkowej
150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej)

Krem budyniowy:
4 budynie waniliowe (bez cukru)
1400ml mleka
½ szklanki cukru
250g miękkiego masła 82%

Polewa:
100g czekolady np. deserowej
70ml mleka

Dekoracja (którą można, ale nie trzeba robić):
ok. 2 łyżki uprażonych siekanych orzechów laskowych

Odlewamy około szklankę mleka, w którym rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy cukier, po czym mieszamy przez chwilę, by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż zgęstną. Gorący budyń pozostawiamy do ostygnięcia.

Na blaszce średniej wielkości, wyłożonej pergaminem, układamy warstwę herbatników, które lekko skrapiamy zimną wodą (przy pomocy łyżeczki).

Następnie smarujemy większą częścią masy krówkowej, po czym przekładamy kolejną warstwą herbatników, które także lekko moczymy wodą i smarujemy resztą masy krówkowej.

Miękkie masło miksujemy, a następnie dodajemy po trochu zimny budyń ciągle miksując, do chwili, gdy krem będzie gładki i jednolity.
Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce, by krem lekko stwardniał.

Siekane orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią. Następnie przesypujemy na talerzyk (zostawione na patelni prawdopodobnie się spalą) i pozostawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by czekolada dobrze się rozpuściła i zagotowała z mlekiem. Po około 3 – 5 minutach polewa lekko zgęstnieje i jest gotowa do rozprowadzenia na cieście.

Rozprowadzoną równomiernie polewę posypujemy delikatnie zimnymi prażonymi orzeszkami. Ciasto przed podaniem pozostawiamy jeszcze, na co najmniej godzinę w zimnym miejscu, a najlepiej przechowywać je cały czas w zimnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation