Kuchnia

mięsa

SZYNKA DOMOWA JAK ZA DAWNYCH LAT - składniki:
1 kg szynki wieprzowej bez skóry
3 łyżki Vegety Pikantnej
50 g soli peklowej
1.2 l wody
1 główka i 4 ząbki czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
gałązka rozmarynu
1 łyżka oleju rzepakowego
SZYNKA DOMOWA JAK ZA DAWNYCH LAT - sposób przygotowania: Szynkę umyć i osuszyć, oczyścić z błon. Przygotować zalewę. Do 1 l wody dodać sól peklową, gałązkę rozmarynu, ziele angielskie, 4 ząbki czosnku, pieprz i liść laurowy. Podgrzać aż sól się rozpuści. Ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć szynkę. Całość włożyć do lodówki na 4-7 dni pamiętając aby każdego dnia obracać szynkę na drugą stronę. Szynkę wyjąć z zalewy, osuszyć. Całą uformować w kulę za pomocą sznurka. Mięso obtoczyć w Vegecie Pikantnej. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i obsmażyć na nim szynkę z każdej strony po około 2 minuty. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra- dół. Szynkę umieścić w rękawie foliowym wraz z przeciętą na pół główka czosnku i 2 łodygami selera naciowego oraz 200 ml wody. Szczelnie zamknąć rękaw foliowy i całość piec 60 min, aby skórka była chrupka 10 min przed końcem należy rozciąć tunel foliowy. Możliwości: - szynkę można podawać od razu na ciepło,a z powstałego podczas pieczenia płynu przygotować sos. Wystarczy na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła z 1 łyżką mąki. Kiedy się zarumieni dodać powstały podczas pieczenia płyn cały czas mieszając. Doprawić - czas peklowania ma wpływ na smak i kolor szynki. Im dłużej mięso leży w zalewie tym bardziej jest różowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation