Kuchnia

coś na ząbek

Maślankowe ciasto z truskawkami


Składniki

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 jajka
pół szklanki maślanki lub mleka
skórka starta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
około 200 g pokrojonych truskawek

Wykonanie

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Olej zmieszaj z maślanką.
Dodawaj do masy jajecznej mąkę na zmianę z mokrymi składnikami - krótko miksuj.
Dodaj skórkę i sok z cytryny.
Wyłóż ciasto do przygotowanej keksówki.
Na wierzchu ułóż owoce (lekko opadną przy pieczeniu).
Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu i przestudzeniu możesz polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z cytryny i odrobiny mleka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation