Kuchnia

jeść!

Marynowana papryka

Składniki:

- 1 kg papryki dowolnego koloru

- 1 szklanka octu (najlepiej winnego 6%, jest zdrowszy od spirytusowego)

- 4,5 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru (w zależności jak słodką paprykę preferujemy)

- 1 płaska łyżka soli

- 4 ząbki czosnku (po 1 na słoik)

- 3-4 liście laurowe

- ziele angielskie (po 2-3 ziarenka na słoik)



- gorczyca biała (po 1/2 łyżeczki na słoik)

- pieprz ziarnisty (po 3-4 ziarenka na słoik)





Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić paski grubości ok.2 cm. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem, solą i ziołami. Gdy się zagotuje wrzucić pokrojone w paski papryki i obgotować przez 5 minut (można nie gotować papryki będzie wówczas nieco twardsza), po czym odcedzić papryki i trochę ostudzić. Jeszcze ciepłe układać ciasno do wyparzonych wcześniej wrzątkiem słoików.



Na koniec zalać marynatą, wrzucić po jednym ząbku czosnku oraz przyprawy. Słoiki tylko przymknąć delikatnie nakrętkami i pasteryzować przez 20 minut w temperaturze ok. 90 ˚C (malutki ogień). Na koniec szczelnie zakręcić słoiki. Przechowywać w ciemnym miejscu, po otwarciu zaś w lodówce.



Paprykę marynowaną można spożywać jako dodatek do pieczywa, sałatek, jako surówkę do obiadu.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation