Kuchnia

Przepisy

Sernik czekoladowo-limonkowy

Skladniki na 8 porcji:
200 g czekoladowych ciastek
75 g masla
750 g kremowego serka Philadelphia (mozna zastapic innym naturalnym serkiem kremowym lub twarogiem trzykrotnie mielonym)
200 g cukru
4 cale jajka
2 zoltka
sok z 4 limonek

Na podstawie tortownicy (u mnie o srednicy 20 cm) polozyc duzy arkusz folii aluminiowej a nastepnie zamocowac obrecz. Folie wywinac do gory, calosc postawic na drugim arkuszu folii, ktory takze nalezy wywinac do gory i zagiac jego brzeg z brzegiem pierwszego, tworzac wodoszczelna bariere. Czasami, podczas rozwijania, spomiedzy arkuszy folii wyplywaja krople wody, ale woda sie nie przedostanie, dopoki nie odwinie sie zewnetrznej warstwy.

Ciastka rozdrobnic w malakserze (ja zgniotlam w foliowej torebce za pomoca walka), dodac do nich maslo, zagniesc. Wylozyc masa spod tortownicy, mocno ugniatajac ciastka reka lub lyzka. Wstawic do lodowki do stezenia. Piekarnik nagrzac do temp. 180°C.

Utrzec serek na puch. Dodac cukier. Wbic jajka, dodac zoltka i sok z limonek, wszystko razem zmiksowac. Zagotowac wode.

Mase serowa wylac na spod z ciastek, wstawic tortownice do duzej brytfanny. Do brytfanny wlac wode tak, by siegala do polowy wysokosci tortownicy z sernikiem. Wlozyc calosc do piekarnika i piec 1 godz. sprawdzajac po 50 min. Masa ma sie lekko sciac ale pod skorka wciaz powinno byc zauwazalne jej lekkie drzenie (mozna przykryc sernik z wierzchu arkuszem folii aluminiowej aby sernik zbyt mocno sie nie zrumienil, nalezy tylko uwazac aby sie nie przykleila do sernika :)

Wyjac brytfanne z piekarnika, tortownice przelozyc na metalowa kratke. Ostroznie rozchylic folie zewnetrzna i wewnetrzna, pozostawic do ostygniecia (ja zawsze zostawiam sernik do ostygniecia w wylaczonym i lekko otwartym piekarniku). Gdy sernik wystygnie calkowicie, wstawic go do lodowki (przynajmniej na kilka godzin) i wyjac 20 min. przed podaniem.

Wylozyc sernik na patere. Kroic za pomoca noza maczanego w goracej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation