Kuchnia

z ciasta francuskiego

Łosoś w cieście francuskim na szpinaku

30 dkg łososia norweskiego (filet bez skóry)
15 dkg szpinaku w listkach, może być mrożony ,ale musicie go odparować na patelni
1 rolka ciasta francuskiego gotowego (świeże)
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
kawałek papryczki ostrej chili lub chili sucha w płatkach
szczypta soli
sok z cytryny
1 jajko
łyżka migdałów w płatkach lub ziarno sezamowe

Szpinak opłukać , odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i pokrojoną ostrą chili, lekko poddusić (nie przypalić) , aby uwolnić niebiański aromat i smak, dodać szpinak odparować kilka minut, wystudzić.
Ciasto rozłożyć, prostokąt w szerokości podzielić na dwie części, na dłuższym boku każdej z nich ułożyć poduszeczkę ze szpinaku, na nim położyć łososia. Na wolnej części ciasta naciąć kilka razy , przykryć tak , aby nacięcia były na wierzchu, następnie skleić, zamknąć pakiecik . To samo powtórzyć z drugą porcją ciasta.
Jajko rozbełtać w garnuszku , posmarować kulebiaczki, posypać czym tam macie w domu, serem żółtym, lub migdałami, pestkami dyni ...
Na blaszce wyłożonej pergaminem położyć nasze dzieło i piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temp.200 st.C
Podać z sosem jogurtowo-czosnkowym na zimno lub z sałatą z pomidorów.

http://www.smakowekubki.com/2013/02/osos-w-ciescie-francuskim-na-szpinaku.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation