Kuchnia

z ciasta francuskiego

Ciastka francuskie z jagodami i serkiem
ok.6 sztuk

arkusz ciasta francuskiego, tj. okolo 250 g
jajko, rozklocone
ok. 120 g jagod
2 lyzki cukru
100 g serka kremowego, np. Philadelphia
kilka kropel aromatu smietankowego
cukier puder, do oproszenia gotowych ciastek


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
Duza forme do pieczenia wykladamy papierem do pieczenia.
Rozwalkowane ciasto francuskie wykladamy na stolnice, ktora wczesniej oproszamy lekko maka.
Ciasto kroimy nozem na 6 rownych czesci.
Serek kremowy laczymy z cukrem i odrobina aromatu. Na kazdy prostokat ciasta francuskiego, na prawa czesc, wykladamy odrobine serka i jagody. Przykrywamy nadzienie ciastem francuskim, dociskamy widelcem boki i wykladamy kazde ciastko na forme do pieczenia, zostawiajac niewielkie odstepy.
Pieczemy okolo 15 minut. Po czym wykladamy ciastka na kratke, studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation