Kuchnia

Pieczenie,kiełbasy,pasztety

Pyszna rolada schabowa

Składniki:
2 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
1 cebula pokrojona w piórka
1 szklanka rosołu lub rosołek warzywny z 1 kostki rozpuszczony w szklance wody
2 liście laurowe
6 ziarenek

Nadzienie:
20 dag mięsa mielonego (np. łopatki)
20 dag sera żółtego pokrojonego w małą kostkę
20 dag szpinaku mrożonego
1 drobno pokrojona cebula i usmażona ze szczyptą soli na oleju (lub wodzie - żeby było mniej kalorycznie)
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
1/2 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
1 jajko
sół
pieprz
2 łyżki musztardy francuskiej
1. Schab umyć, rozciąć tak, by powstał duży płat mięsa (jakby się rozwijało rulon) i rozbić go nieco, uważając, by nie zrobić w mięsie dziur.
2. Mięso natrzeć ze wszystkich stron czosnkiem, solą i pieprzem.
3. Szpinak rozmrozić dosypując szczyptę soli (wrzucić szpinak do garnka, dolać niewielką ilość wody i podgrzać do momentu, aż się rozmrozi, a woda wygotuje)

4. Mięso mielone wymieszać z serem, usmażoną cebulą, bułką tartą, papryką, jajkiem i szpinakiem.
5. Dodać łyżeczkę soli (lub więcej do smaku), 2 szczypty pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek.
6. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
7. Na rozbitym płacie schabu rozsmarować 2 łyżeczki musztardy, a następnie rozprowadzić farsz. Najlepiej zostawić z każdej strony ok. 2 cm nieposmarowane farszem (przy zwijaniu i tak rozejdzie się po całej roladzie)
8. Ściśle zwinąć roladę i dla bezpieczeństwa obwiązać nicią kuchenną.
9. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać ostem balsamicznym, rozłożyć liście laurowe, rozbite ziele angielskie i cebulę w piórkach.
10. Odstawić na chwilę w marynacie (min. 1 godz, a najlepiej na całą noc)
11. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec pieczeń ok. 2 godzin, co pół godziny polewając ją rosołkiem i powstałym sosem.
12. 10 minut przed końcem pieczenia otworzyć naczynie, aby pieczeń się zarumieniła.

Z powstałego płynu wychodzi pyszny sos: przelać płyn do garnka, w 1/3 szkl. zimnej wody rozpuścić 1 łyżkę mąki kukurydzianej i wlać do gotującego się na wolnym ogniu płynu intensywnie mieszając, czekając, aż zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation