Kuchnia

Pieczenie,kiełbasy,pasztety

Terrina z szynką


400 g twarogu - ja daję półtłusty
25 g szynki w dużych plastrach
1 ogórek zielony
2 jajka
3 łyżki siekanego koperku

żelatyna: razem 6 łyżeczek

Jajka ugotować na twardo, wystudzić pod zimną woda, obrać.

Formę do pieczenia ciasta - keksówkę - o wymiarach 22 x 8 cm wyłożyć folią spożywczą. Pozostawić u góry tyle folii, bo porem dało się całość zawinąć.
Plastry szynki dociąć tak, by tworzyły pasy.
Wyłożyć nimi wnętrze keksówki.
Ser przełożyć do miski i zmiksować na gładko, dodając odrobinę soli do smaku.

W gorącej wodzie rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, dodać do sera, dokładnie wymieszać. 1/3 twarogu odłożyć do drugiem miski.
Do 2/3 twarogu dodać starte na drobnej tarce jajka na twardo. Do 1/3 dodać posiekany koperek.

Pozostałą szynkę oraz obranego ogórka pokroić w drobna kostkę. ( Ogórka powinno być objętościowo tyle, co szynki). W 50 ml gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, dodać do szynki z ogórkiem, dokładnie wymieszać.

W przygotowanej formie układać warstwami: 1/2 twarogu z jajkiem- szynka z ogórkiem - twaróg z koperkiem- szynka z ogórkiem-1/2 twarogu z jajkiem.
Wierzch przykryć plastrami szynki.

Zawinąć w folię spożywczą, docisnąć terrinę dłonią, aby warstwy się równo ułożyły. Odstawić do lodówki do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation