Kuchnia

Słodkości

PUSZYSTY OMLET Z OWOCAMI:

3 jaja bio (rozmiar „L”), umyte
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
25 g masła
200 g owoców świeżych (truskawek, malin, borówek) lub 300 g owoców mrożonych (owoców leśnych, truskawek, malin)
1 jogurt naturalny


Przygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do naczynia, dodajemy cukier i ubijamy pianę. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni roztapiamy masło i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda. Następnie na patelnię wlewamy masę na omlet, która smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Omlet przewracamy na drugą stronę (dobrze jest mieć jeszcze jedną taką samą patelnię z roztopioną, niewielką ilością masła) i smażymy przez chwilę.
Jeżeli używamy owoców mrożonych: Na patelni zagotowujemy owoce. Do zagotowanych owoców dodajemy 1-2 łyżki cukru w celu odparowania z nich wody (aby uzyskać konsystencje konfitury).
Omlet przekładamy na talerz. Na jednej połowie układamy świeże owoce lub przygotowane konfitury z owoców mrożonych. Omlet posypujemy cukrem pudrem i polewamy jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation