Kuchnia

Wypieki

Tort lodowy z malinami i dulce de leche


Składniki:

* 180 g ciastek
* 100 g masła
* 1,5 litra lodów śmietankowych lub waniliowych (np Algida)
* 0,5 puszki dulce de leche (kajmaku)
* 1 opakowanie malin (ok 1,5 szklanki)


Ciastka rozgniatamy na proszek (np blenderem) i dodajemy do nich topione masło. Odkładamy kilka łyżek, a resztą wykładamy foremkę (20x20 cm) i dociskamy. Wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.

Lody wyjmujemy z lodówki na ok 15 minut aby zmiękły i dały się bez problemy przełożyć na ciasteczkowy spód.

Lody umieszczamy na ciasteczkach. Na lody wykładamy łyżeczką kajmak (można kupić gotowy, lub przez półtorej godziny gotować puszkę kondensowanego mleka słodzonego - należy pamiętać, że puszka cały czas musi być przykryta wodą i że nie można otwierać gorącej puszki, bo skończy się kajmakową fontanna :)). Na wierzchu układamy maliny i posypujemy odłożonymi wcześniej ciasteczkami. Wkładamy do zamrażarki. Deser powinien być gotowy po ok 2 godzinach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation