Kuchnia

Wypieki

Rafaello z adwokatem - Przepis
Składniki:
2 ½ szklanki mleka
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300g masła
250g kokosu + do posypania z góry (można również pomieszać kokos z płatkami migdałowymi)
1 szklanka adwokata
ok. 500g herbatników (64 sztuk)
Sposób przygotowania:
Ugotować budyń. W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać stopniowo adwokat. Wyłączyć mikser i wmieszać kokos (lub kokos z migdałami).
Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4 (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem.
Wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Smacznego .

Czas przygotowania:
około 30 min.

Ilość porcji:
około 16
zamiast kokosu możesz dodać płatki migdałów :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation