Inne

wnętrze

Ptysie z łososiowym musem

80 g mąki
szczypta soli
65 g masła
150 ml wody
2 jajka
3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
Mus łososiowy:
200 g wędzonego łososia
100 g kremowego serka
1 łyżka chrzanu
sok z połowy cytryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
skórka otarta z 1 cytryny
kilka gałązek koperku świeżego
pieprz czarny ( świeżo mielony)

Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem. Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą. Masa musi być gładka. Po kilku minutach jak masa przestygnie (ale nie wystygnie) dodaję po trochu jajka (uprzednio lekko roztrzepane widelcem) i mieszam aż masa będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam.

Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę z gorącą wodą. Na inną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam małe ptysie (u mnie ok. 20 sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni i dalej trzymam ptysie około 10 minut. Po wystygnięciu przekładam musem…

Wszystkie składniki musu miksuję a na koniec dodaję otartą skórkę z cytryny i posiekany koperek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation