Kuchnia

Ale owoc

Drożdżówka z owocami leśnymi bez jajek

35 g świeżych drożdży
450 g mąki
75 g cukru
50 ml oleju
szkl letniego mleka
1/2 łyżeczki soli

koszyczek malin
op borówek (250 g)
garść jeżyn lub porzeczek

50 g masła
2/3 szkl mąki
1/2 szkl cukru

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać 3 łyżkami wody i wymieszać z łyżeczką mąki. Odstawić na 10 min. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą, dodać rozczyn, mleko i olej. Wymieszać i wyrobić ciasto. Odłożyć na 1,5 godz, przykryte ściereczką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem lub masłem formy 20x20 i znów odłożyć na 30 min. Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką i cukrem, wymłuskać, by powstała kruszonka. Ciasto obsypać owocami, posypać kruszonką i piec 35 min w 240 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation