Kuchnia

Przepisy

SERNIK Z MALINAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

Składniki:
masa serowa:
1kg twarogu półtłustego /użyłam OSM Czarnków w kostkach/
100ml śmietanki 36%
5 jaj
200g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

300g malin
3/4 szklanki płatków migdałowych

spód:
150g mąki pszennej
2 łyżki cukru
100g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtko i wodę,
zagniatamy kruche ciasto.
Formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość tortownicy /u mnie 25cm/,
przenosimy na dno formy, nakłuwamy widelcem,
piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy 15-20 minut, do zezłocenia.
Wyciągamy formę z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia.

Jaja z cukrem miksujemy na jednolitą masę, dodajemy zmielony twaróg, śmietanę, ekstrakt z migdałów,
przesiane mąki, miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Masę serową wylewamy do tortownicy na podpieczony spód.
Układamy maliny i posypujemy wszystko płatkami migdałowymi.

Pieczemy godzinę i 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Środek sernika powinien być ścięty i sprężysty przy dotyku.
Studzimy w uchylonym piekarniku i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation