Kuchnia

Przepisy

Biszkoptowiec z truskawkami

biszkopt
7 jaj
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

masa śmietanowa:
1 litr śmietany kremówki 30 %
1 i 1/2 galaretki truskawkowej
1 łyżka cukru pudru czubata
3/4 szklanki wody

1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier i dalej ubijam, dodaję po jednym żółtku stopniowo cały czas ubijając. Jak masa będzie mocno puszysta i ubita dodaję do niej przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Mieszam dokładnie już łyżką. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 35 minut temp 160 stopni góra dól. Sprawdzam zawsze ciasto patyczkiem czy jest dopieczone

Masa śmietanowa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijam mikserem na wysokich obrotach, dodaję cukier puder i dalej ubijam. Jak śmietana będzie już ubita wlewam do niej schłodzoną i lekko tężejąca galaretkę którą rozrabiam w 3/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę wstawiam jeszcze na 10 minut do lodówki jeżeli jest za rzadka.

Biszkopt zimny kroje wzdłuż, wylewam na spodni blat masę śmietanową. Wstawiam na godzinę do lodówki aż się stęgnie. Układam drugi blat biszkoptu, na nim pokrojone truskawki.
Galaretki rozpuszczam w 5 szklankach gorącej wody. Jak zacznie tężeć lekko wylewam ją na truskawki. Wstawiam do lodówki ciasto. Biszkopt piekłam na blaszce o wymiary]ach 27x33 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation