Kuchnia

kuchnia

Tarta z malinami i bezą

Składniki:

ciasto

120 g masła
10 łyżek cukru pudru
3 żółtka
1 jajko
1 (niepełna) szklanka mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
beza

3 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ponadto

500 g malin
1/3 gorzkiej czekolady (opcjonalnie)






Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło pokroić w kostkę, dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto.

Formę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, a następnie wyłożyć ciasto.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 170C.

W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotować bezę - białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć maliny i przykryć je bezą. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 C (lub 100 C i włączyć termoobieg ) i piec następne 20 minut.

Ciasto lekko wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią tartę.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation