Design

Design

Pieczone pomidory

W 3 wersjach: z chrupiącą posypką, z tartym serem i z mieloną cielęciną.
Składniki, 2 porcje:

• 3 bardzo duże pomidory
• 200 g chudego mielonego mięsa (użyłam udźca cielęcego, może być też np. chuda wołowina)
• 2 kromki pieczywa tostowego (bułeczka lub bułka tarta, około 4 łyżek)
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 łyżka listków świeżego tymianku lub posiekanej natki pietruszki, ewentualnie oregano
• 1 jajko
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie)


• oliwa extra vergine
• gałązki świeżego tymianku lub oregano, ewentualnie natki pietruszki


Przygotowanie:
Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką wyjąć nasiona i sok z komór. Nasiona i sok wyrzucić. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na tacy i odstawić na godzinę lub na czas przygotowania reszty składników.
Mięso zmielić w maszynce razem z pieczywem tostowym opieczonym uprzednio w tosterze, czosnkiem oraz tymiankiem. Jeśli mamy już zmielone mięso, dodajemy do niego rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek, posiekany tymianek i drobno rozkruszone lub posiekane tosty.
Do mięsa dodać jajko, suszone oregano, sos Worcestershire, 1 łyżkę oliwy extra vergine, sos worcester oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wszystko razem wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W puste gniazda nasienne pomidorów włożyć farsz z mięsa, na wierzch położyć gałązki tymianku, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra vergine. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Podawać od razu po upieczeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation