Kuchnia

ZUPY I MIĘCHO - NA OBIAD ...

Schab po myśliwsku.
Kuchenne Figle: październik 2010
4 kotlety schabowe
musztarda dijon
2 jaja
bułka tarta
olej lub oliwa do smażenia
200 g pieczarek
1 cebula
2 dymki (ja dodałam szczypiorek)
300 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
250 g śmietany 30%
300 g creme fraiche z ziołami (ja nie dodałam, zamiast tego dorzuciłam łyżeczkę suszonej natki pietruszki)
sól
pieprz

Jak to zrobić?

Kotlety umyć, osuszyć, rozbić, posolić, posmarować musztardą. Nastepnie panierować w roztrzepanych jajach i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złotawy kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki oczyścić lub obrać, pokroić. Cebulę obrać, posiekać, dymki umyć, osuszyć i drobno pokroić. Na patelni wytopić boczek, dodać pieczarki i cebulę. Poddusić i lekko ostudzić. Dodać śmietanę i wymieszać z creme fraiche lub natką pietruszki, doprawić solą, pieprzem. Kotlety polać sosem, przykryć i wstawić na noc do lodówki (ja odatawiłam na godzinkę).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem 160). Piec kotlety ok. 40 minut. Podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation