Kuchnia

ZUPY I MIĘCHO - NA OBIAD ...

Schab w sosie koperkowym po szwedzku

Składniki:

700 g schabu
3 marchewki
2 łyżki świeżego tymianku
2 łyżki świeżego lub mrożonego kopru
1 cebula
3 liście laurowe
1 l wrzątku
½ łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki mąki
20 g masła
2 ½ dl słodkiej śmietanki
Zalewa koperkowa

1¼ dl cukru
1¼ dl wody
1¼ dl octu
2 łyżki świeżego kopru
1 łyżka nasion kopru, opcjonalnie
5 ziaren czarnego pieprzu
Wykonanie:

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obraną marchewkę pokrój w talarki. Schab bez kości pokrój na 3 cm kawałki. Całość podsmaż na głębokiej patelni lub po usmażeniu przełóż do garnka. Podczas smażenia dodaj dodaj biały pieprz, tymianek i koper.
Kiedy mięso się lekko zrumieni zalej wrzątkiem i gotuj przez około godziny. Ugotowane mięso musi być bardzo mięciutkie.
Przygotuj zalewę koperkową, zagotowując wszystkie składniki. Zalewę można ugotować wcześniej aby jeszcze bardziej nabrała koperkowego smaku.
Na suchej patelni zrumień mąkę, dodaj masło, a potem zalewę.
Wyjmij mięso z sosu i dodaj zalewę, mieszając aby nie porobiły się kluski. Gotowy sos podpraw śmietaną, solą i ewentualnie pieprzem, dodaj mięso i zagotuj.
Podawaj schab w sosie koperkowym z ziemniakami i duszoną, białą kapustą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation