Kuchnia

Marzena Nasiłowska

Cytrynowiec na herbatnikach bez pieczenia

Składniki

200 g herbatników Petit Beurre
350 g białego serka twarogowego (typu President)
2 galaretki cytrynowe
2 szkl. wody

Wykonanie

Rozpuszczamy galaretki w tych dwóch szklankach wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Serek przekładamy do miseczki, następnie po trochę dodajemy do niego tężejącą galaretkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Masa musi być gęsta tak żeby dała się nakładać łyżką, jeśli jest zbyt płynna dajemy ją na chwilę do lodówki. Blaszkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą, na której układamy równo obok siebie ciastka. Nakładamy na te ciastka całą masę i na górze znowu układamy ciastka. Gotowe ciasto dajemy do lodówki żeby dobrze stężało. Cytrynowiec robiłam w trochę mniejszej niż zwykle blaszce. Wymiary blaszki to 25x30cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation