Kuchnia

Marzena Nasiłowska

Proste curry z kalafiora

Widziałam sporo dobrych opinii o tym daniu i sama od jakiegoś czasu przymierzałam się do tego, by je zrobić. Faktycznie - jest szybkie w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jest naprawdę smaczne. Wersja dania - studencka, bazując na oryginalnym przepisie zrezygnowałam z kilku składników, bo po prostu ich nie miałam ;) Ale w studenckiej kuchni jest to dozwolone... dlatego przepis dodaję do akcji "Nakarm się studencie!" :)

Składniki:

średni kalafior
1 duża cebula
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki curry
0.5 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
150 ml śmietany 18%
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Cebulę obrać, opłukać i pokroić. Podsmażyć na oleju. Kalafiora opłukać i podzielić na różyczki. Wrzucić na patelnię. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę, koncentrat pomidorowy, curry, kurkumę i pieprz cayenne. Dodać do kalafiora.

Poddusić na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki, można dolać trochę wody. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation