Kuchnia

pierożki paszteciki

Hamelman’s flatbreads


Ciasto zagniotłam wczoraj rano tak by zabrać je na sylwestrową imprezę… :D Wraz z moją przyjaciółką przygotowałyśmy bardzo proste, pełne aromatu i smaku nadzienie z… (uwaga wymieniam ;P) cebulą, czosnkiem, papryką, pieczarkami, cukinią, pomidorami, kurczakiem, kukurydzą, oregano, bazylią, pieprzem i solą… chyba o niczym nie zapomniałam (; Bałam się że ciasto będzie twardawe. Zaskoczyło mnie jednak bardzo pozytywnie: było mięciutkie mimo braku drożdży. Dodałabym jedynie nieco więcej soli lub suszonych ziół, ale to szczegół... i tak było pyszne (:



Składniki na 6 pierogów (robiłam z podwójnej porcji):

460 g mąki na chapati (jest to mielona na puch, odsiana mąka pszenna razowa. Można ją zastąpić mieszanką chlebowej i przesianej pszennej razowej. Hamelman radzi proporcje 1:2; tak zrobiłam ale nie przesiewałam mąki razowej)
305 g wody
23 g oleju roślinnego
9 g soli (dałabym nieco więcej, lub dosypała nieco suszonych ziół)


Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy folią i zostawiamy na przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie dzielimy je na równe część, każdą formujemy w kulę. Wałkujemy każdą kulę wałkujemy na omączonym blacie na okrągły placek grubości 2-3 mm. Na połowie placka układamy nie za grubą warstwę nadzienia. Składamy ciasto na pół, dociskamy brzegi, a następnie raz zawijamy do góry jak mankiet. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 280-300 st C (maksymalnej waszego piekarnika), najlepiej na kamieniu, bez pary, po 3-4 minuty z każdej strony (piekłyśmy tylko z jednej strony, 15 minut w 180st.C). Gorące zawijamy w ściereczkę lub papierowy ręcznik by zmiękły. Można odgrzać zawinięte w folię aluminiową (podawałayśmy od razu).

Na jednej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone pieczarki. Na drugiej pokrojonego na kawałeczki kurczaka przyprawionego solą, pieprzem i ziołami. Na trzeciej pokrojone dowolnie warzywa (paprykę,cukinię, nieco później kukurydzę). Zawartości wszystkich patelni łącznymi, zalewamy pomidorami z puszki, doprawiamy, chwilę dusimy. Ewentualnie zagęszczamy odrobiną maki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation