Kuchnia

pierożki paszteciki

Pierożki calzone wypełnione sosem bolońskim


Składniki na dwie duże porcje (około 25 pierożków):

- na ciasto:

250 mg mąki,
2 łyżeczki drożdży w proszku (instant),
130 - 140 ml ciepłej wody,
1 łyżka oliwy (lub oleju roślinnego),
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru;

- na sos bolognese:

kartonik krojonych pomidorów (400 g),
150 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego),
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
łyżeczka bazylii,
łyżeczka oregano,
łyżeczka soli,
pół łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego);

- do przyprószenia:

2 łyżki startego na tarce parmezanu lub sera Grana Padano;

- do przyozdobienia:

kilka listków świeżej bazylii.



Wykonanie:

Wsypujemy do miski mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy te składniki. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i stopniowo dolewamy ciepłej wody wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy rękami przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne . Nie powinno ono kleić się do rąk. [Możemy jeszcze dodać odrobinę mąki w trakcie wyrabiania, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt lepkie lub też wody, jeśli składniki nie będą dobrze połączone.] Gdy ciasto jest gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy z miską na pół godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy sos boloński. Umieszczamy w garnku pomidory z kartonika oraz 2 łyżeczki cukru trzcinowego i gotujemy. Po około 15 minutach dosypujemy do pomidorków bazylię oraz oregano, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dalej gotujemy. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i prażymy na niej przez pół minuty dwa rozgniecione ząbki czosnku, po czym dokładamy mielone mięso wołowe i mieszając smażymy dalej przez około 8 minut. Tak przygotowane mięso z czosnkiem przekładamy do pomidorów i gotujemy razem z nimi przez kolejne pięć minut. Po tym czasie sprawdzamy smak sosu i ewentualnie doprawiamy go jeszcze pieprzą lub solą. Wyłączamy sos i odstawiamy do ostygnięcia.

Tymczasem wykładamy na stolnicę wyrośnięte ciasto i wałkujemy na cienki placek (o grubości ok. 3-4 mm). Za pomocą szklanki o cienkich brzegach wykrawamy z niego kółka [tak samo jak przy pierogach].
W każde kółko nakładamy farszu i dokładnie zaklejamy brzegi.
Przygotowane w ten sposób pierożki calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 °C na ok. 12 minut (aż pierożki będą rumiane).

Po tym czasie wyciągamy calzone, układamy na talerzach, posypujemy startym parmezanem lub serem Grana Padano i dekorujemy listkami bazylii.


Do tego dania szczególnie polecam:

chilijskie czerwone wino wytrawne Sermientos de Tarapaca ze szczepu Merlot, które charakteryzuje się jasnym rubinowym kolorem z odcieniami fioletu, aromatem zielonego pieprzu i przypraw oraz nutami czarnej wiśni i jeżyn...
Wspaniale podkreśla ono smak pierożków calzone bolognese.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation