Kuchnia

Kuchnia

Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym

Składniki, 2 porcje:
•200 g postekowanej wołowiny np. z udźca
•około 150 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm
•2 łyżeczki drobno startego imbiru
•2 ząbki czosnku, drobno starte
•3 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)
•1/2 czerwonej papryki
•opcjonalnie - kawałek papryczki chili
•świeża mięta
•2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego), masła klarowanego
•3 łyżki sosu sojowego
•1 łyżeczka cukru
•1/2 limonki do podania

Przygotowanie:
Mięso pokroić na bardzo cieniutkie plasterki w poprzek włókien (najlepiej wcześniej włożyć je na 1-2 godziny do zamrażarki aby łatwiej było pokroić - po pokrojeniu ocieplić w temperaturze pokojowej).
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zetrzeć imbir i czosnek. Dymki posiekać. Paprykę pokroić na cienkie paski. Papryczkę chili pokroić na plasterki. Wymieszać sos sojowy z cukrem.
W woku lub na patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir oraz czosnek. Dodać drugą łyżkę oleju, włożyć białe części dymki oraz paprykę i smażyć mieszając co chwilę przez około minutę. Dodać mięso i podsmażać przez około minutę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Dodać papryczkę chili jeśli używamy, włożyć makaron ryżowy i smażyć mieszając przez około minutę. Wlać sos sojowy z cukrem, dodać szczypiorek i miętę, wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Podawać skrapiając limonką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation