Kuchnia

Bezglutenowe

Bezglutenowy pasztet z migdałów z suszonymi pomidorami
Składniki:

1 szklanka migdałów (w całości, niełuskanych),
1 szklanka płatków jaglanych,
ok. 10 szt. suszonych pomidorów,
1-2 jaja,
2 cebule,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
0,5 selera,
1 jabłko,
2 ząbki czosnku,
olej rzepakowy nierafinowany,
zioła i przyprawy: bezglutenowy sos sojowy, natka pietruszki, kurkuma, sól morska lub himalajska, np. zioła dalmatyńskie z KOTANYI (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia).
Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy i szklimy np. na oleju rzepakowym wymieszanym z niewielką ilością wody. Migdały mielimy w młynku. Marchew, korzeń pietruszki, seler i jabłko obieramy, myjemy i trzemy na tarce (duże oczka). Do miski z warzywami wsypujemy „mąkę” migdałową, szklankę płatków jaglanych, jaja, ostudzoną cebulę, posiekane suszone pomidory. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy i solidnie mieszamy. Nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Papier należy uprzednio wysmarować tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation