Kuchnia

Kuchnia _ Dietetycznie

schokolade: plan awaryjny

bulki pszenne mleczne
przepis z ksiazki"Domowy chleb,bulki i buleczki"

1/2 kg maki pszennej( u mnie 400 g maki pszennej i 100 g maki pszennej pelnoziarnistej)
30-40 g drozdzy
250 ml cieplego mleka
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki cukru
zoltko i troche mleka do posmarowania bulek


Rozcieramy drozdze z cukrem i lyzeczka maki,wlewamy kilka lyzek cieplego mleka i odstawiamy w cieple miejsce,aby drozdze ruszyly.
Make mieszamy z sola,wlewamy rozczyn i reszte cieplego mleka.
Wyrabiamy ciasto tak dlugo,az zacznie odchodzic od rak i miski.Pozostawiamy w cieple,az podwoi swoja objetosc.Zagniatamy ponownie,przekladamy na oproszona maka stolnice,splaszczamy dlonia na placek.Szklanka wykrawamy kolka,robimy na nich plytkie naciecia na krzyz.Okrawki ciasta ponownie zagniatamy i z nich tez wycinamy kolka.Ukladamy takie placuszki na natluszczonej blasze,czekamy,az ladnie wyrosna.Smarujemy zoltkiem roztrzepanym z odrobina mleka.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation