Kuchnia

chleba dobrego...i kanapeczke z tego

MUFFINY ŚNIADANIOWE

ENGLISH MUFFIN

12-14 sztuk

18 g drożdży
300 ml letniej wody
1/2 łyżeczki sody
600 g mąki chlebowej (lub graham)
1 jajo
1 łyżeczka soli

Wymieszaj drożdże z połową wody i łyżeczką cukru. Odstaw na 5 minut. Mąkę zmieszaj z solą i sodą, dodaj jajko, wlej rozczyn drożdżowy i resztę wody. Wymieszaj, a następnie wyjmij ciasto na stolnicę i zagniataj. Włóż do miski, zakryj folią i odstaw do lodówki na noc.

Rano wyjmij ciasto z lodówki i zagnieć na stolnicy obficie podsypanej kasza kukurydzianą lub mąką. Uformuj z ciasta okrągłe bułeczki i ułóż na stolnicy. Przykryj ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Rozgrzej dużą, ciężką patelnię. Delikatnie ją natłuść i smaż muffiny po 6-8 minut na stronę. Ostudź i przechowuj w lodówce. Przed podaniem przekrój i podpiecz w tosterze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation