Kuchnia

Słodkości

Naleśniki z dynią - Przepis

Składniki, około 10 naleśników:

• 2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion
• 100 g sera białego (twarogu)

Sos imbirowy:
• 250 ml soku pomarańczowego
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżka świeżo startego imbiru

Ciasto naleśnikowe:
• 100 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, jajka oraz 5 łyżek mleka. Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką lub rózgą, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
W międzyczasie przygotować dynię i gotować ją na parze do miękkości przez około 20 minut.
Przygotować sos imbirowy: do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu, przez około 15 minut. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir.
Dynię rozgnieść widelcem na puree razem z serem białym, wymieszać z syropem imbirowym.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni, każdy na 1 łyżeczce oleju. Posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty. Podawać same lub z dodatkowym sosem imbirowym.

Uwagi:

Naleśniki z tego przepisu są bardzo delikatne, cieniutkie i miękkie. Jeśli chcesz naleśniki z trochę większą ilością mąki, skorzystaj z przepisu podstawowego na NALEŚNIKI.
Nadzienie do naleśników to dynia, ser biały wymieszane z sosem imbirowym. Ja przygotowałam podwójną porcję sosu imbirowego, którym dodatkowo polewałam naleśniki na talerzu - polecam tą wersję szczególnie miłośnikom imbiru i bardziej wyrazistych smaków.
Czytaj więcej w BLOGU.


Przepis na Naleśniki z dynią (trochę zmodyfikowany)
pochodzi z książki: Zdrowa kuchnia dla smakoszy, wyd. Larousse
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation