Kuchnia

ciasteczka

Śmietankowe muffinki z owocami leśnymi
Składniki (10-12 muffinów w zależności od formy):



125 g masła
175 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
3 jajka
175 g mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g śmietany gęstej 30 lub 36 %
kilka migdałów
150 g mrożonych lub świeżych owoców leśnych


Na początku z opakowania budyniu odłożyć 2 łyżki budyniu.
Masło utrzeć ze 125 g cukru, cukrem waniliowym, solą i 2 jajkami. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i pozostałą zawartością opakowania budyniu. Napełnić ciastem gniazda blaszki z papilotkami lub foremki - do połowy. Na to rozłożyć owoce.
Lekko ubić śmietanę z jajkiem, 50 g cukru i odłożonymi 2 łyżkami budyniu. Polać po owocach leśnych. Na wierzch ułożyć po migdale.
Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (górna i dolna grzałka).
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation